Svijet
0

U nesreći na meksičkoj naftnoj platformi poginulo 18 ljudi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najmanje 18 radnika je poginulo kada je bušilica za naftu pala na naftnu platformu u olujnom vremenu, dovodeći do izlivanja nafte u Meksički zaliv, saopćila je u srijedu državna naftna kompanija.

Sedam radnika još se smatra nestalima.

Spasioci su izvukli 61 radnika na sigurno iz nemirnih voda ali moraju početi da kontroliraju curenje nafte, navodi meksička državna naftna kompanija Petroleos Mexicanos, ili Pemex, u saopćenju za javnost, prenosi AP.

Jedan preživjeli, Eder Ortega Flores (25), izjavio je TV mreži Televisa da su radnici napustili platformu koju su pustošili valovi visine 7,6 metara te kada je curenje nafte dostiglo nepodnošljiv nivo i kada je snabdijevanje zrakom iz uređaja za vještačko disanje prekinuto. Kada su se našli u vodi, radnici su uskočili u čamce za spasavanje.

"Čamci za spasavanje nisu izdržali silinu valova. Oni su se raspali, barem onaj u kojem sam ja bio, tonuli su malo-pomalo i moje je kolege progutalo more", kazao je on.

Ortega Flores izgubio je čamce iz vida i plutao je vodom tokom noći dok nije ugledao obalu u srijedu rano ujutro i doplivao do nje.

Među poginulim radnicima su četvorica uposlenika Pemexa, sedam radnika kompanije koju je Pemex unajmio da upravlja platformom i najmanje jedan član posade spasilačkog broda, te šest ostalih koji su radili za druge kompanije, saopćio je Pemex. Među poginulima je i jedna žena.

Potraga je nastavljena za nestalim radnicima. Svi spašeni su "izvan opasnosti", saopćio je Pemex.

Meksički predsjednik Felipe Calderon izrazio je "najiskrenije saučešće i sdolidarnost u ovom bolnom trenutku" porodicama žrtava i ponudio im svaku pomoć koju bi im vlada mogla osigurati.