Svijet
0

U neredima u Amiensu povrijeđeno 16 policajaca

Klix.ba
Posljedica nereda u Amiensu (Foto: AFP)
Posljedica nereda u Amiensu (Foto: AFP)
Blizu stotinu mladih Francuza sukobilo se s policijom tokom protekle noći, pucajući na policijske službenike, palivši automobile, prostorije dnevnog centra te medicinske škole u sjevernom gradu Amiens, izjavili su vladini zvaničnici, javlja Euronews.

Zbog nasilja koje traje već drugu noć, policijska pojačanja se otpremaju, postavljeni su i policijski kontrolni punktovi, a grad je posjetio ministar unutrašnjih poslova Manuel Valls.

"Povrijeđeno je 16 policajaca, neki od njih su povrijeđeni pucnjevima iz sačmarice", rekao je Thomas Lavielle, službenik Župnog ureda u regiji, za TELE TV stanicu. Socijalistička vlada sprema nova policijska pojačnja za predgrađe Amiensa u kojem su izbili neredi. U francuskim predgrađima nasilje i neredi su česta pojava zbog slabe mogućnosti zaposlenja, rasne diskriminacije, osjećaja otuđenosti od ostatka društva te neprijateljskog odnosa policije prema stanovnicima tih dijelova.

Nemiri koji su trajali sedmicama u 2005. godini i koji su okarakterizovani kao najgori u posljednjih 40 godina na području Francuske, doveli su do proglašenja vanrednog stanja u državi.

Nasilje je prouzrokovalo debatu na državnom nivou o stanju sumornih stambenih četvrti, koje se nalaze u okolini francnuskih gradova, a u kojima žive milioni crnaca i sjevernoafričkih imigranata.

Smrt dvojice mladića, koje je udarilo policijsko vozilo, izazvala je slično nasilje 2007. godine, dok su veći nemiri zabilježeni 2010. godine, kada je policajac ubio mladića koji je opljačkao kasino.