Tajland
0

U neredima 37 mrtvih i 200 ranjenih

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Broj mrtvih u petodnevnim nemirima u tajlandskoj prijestolnici Bangkoku, povećao se na 37, a ranjenih na 200, dok je general Hatija Savasdipol, koji je pomagao antivladinim demonstrantima, podlegao danas povredama zadobijenom prije pet dana.

Upravo ranjavanje ovog generala, za koga se tvrdi da je bio glavni vojni savjetnik pristalica opozicije, izazvalo je najnovije nemire, javile su agencije.

Generala je ranio u glavu snajperista dok je razgovarao sa novinarima u zoni koju drže demonstranti, u dijelu Bangkoka gde se nalaze najluksuzniji hoteli i tržni centri, a oko koje su raspoređene jake snage sigurnosti.

Od tada je odmetnuti general, poznatiji kao Se Deng, odnosno "crveni komandant", bio u komi, a danas je podlegao ranama.

Protesti su počeli polovinom marta. Demonstranti zahtijevaju ostavku premijera Apisita Vedžadžive, raspuštanje parlamenta i raspisivanje novih izbora i povratak bivšeg premijera Taksina Šinavate koga je prije četiri godine zbacila vojska.

Sukobi demonstranta i vojske se nastavljaju. Čula se pucnjava oko jednog od luksuznih hotela, a nemiri su se proširili na nekoliko drugih dijelova grada.

Vlada Tajlanda je saopćila da će započeti pregovore sa demonstrantima tek kad prestanu da napadaju i dala im rok do danas poslije podne da napuste svoje uporište u jednom od tržnih centara.

Demonstranti, takozvane "crvene košulje", koji su se zabarikadirali uz pomoć gomila bambusa, betonskih ploča, bodljikave žice i zapaljenih guma, traže posredovanje UN-a.

Tajlandske vlasti odbijaju bilo kakvo miješanje sa strane.

Vojnici su u subotu opkolili utvrđenje antivladinih demonstranata, u pokušaju da ih odsjeku i da im se prekine dotok namirnica.

Taj dio grada vojska je ranije u toku dana proglasila zonom oružanog sukoba i upozorila da bi mogla da podigne sopstveno utvrđenje.

Tajlandska televizija je pokazala kako žene i djeca napuštaju mjesto protesta.