SAD
0

U nedjelju stupa na snagu ostavka Obame u Senatu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Novoizabrani američki predsjednik Barack Obama izjavio je da će njegova ostavka na funkciju predstavnika američke savezne države Ilinois u Senatu stupiti na snagu u nedjelju, nakon čega će se on koncentrirati na prelazak u Bijelu kuću.

"Služiti narodu Ilinoisa u Senatu SAD-a bila je jedna od najvećih počasti i privilegija u mom životu", naveo je Obama u saopćenju koje je prenio Reuters.

Dalje se kaže da će napustiti Senat i "započeti težak posao ispunjavanja jednostavnih nadanja i uobičajenih snova svih Amerikanaca u svojstvu predsjednika nacije".

To znači da Obama, koji je odslužio četiri od šest godina svog senatorskog mandata neće prisustvovati sjednici Senata sljedeće sedmice.

Na toj sjednici se demokrati, koji imaju većinu, nadaju da će uspjeti da omoguće usvajanje paketa pomoći američkoj autoindustriji i paketa za poticanje privrede SAD-a.

Guverner Ilinosia Rod Blagojevich, koji je također iz Demokratske stranke, imenovat će drugog senatora te države koji će završiti Obamin mandat u Senatu.