Svijet
0

U nedjelju izraelsko-palestinski susret u prisustvu Condoleezze Rice

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Šefovi palestinskih i izraelskih pregovarača sastat će se u nedjelju u Jerusalemu u prisustvu američke državne tajnice Condoleezze Rice, objavio je u ponedjeljak palestinski pregovarač Saeb Erakat.

Palestinski pregovarački šef Ahmed Qorei i izraelska šefica diplomatije Tzipi Livni pokrenut će s Condoleezzom Rice "procjenu" pregovora i postignutih rezultata, rekao je Erakat, koji će prisustvovati susretu.

U intervjuu u subotu Qorei je rekao da Palestinci i Izraelci pripremaju dokument o napredovanju i razlikama u mirovnim pregovorima u toku.

Rice će od 14. do 16. juna biti u Izraelu i na Zapadnoj obali, nastojeći da podrži mirovne napore na Bliskom istoku unatoč političkoj krizi u Izraelu koja je oslabila premijera Ehuda Olmerta.

Šefica američke diplomatije sastat će se s Olmertom i Tzipi Livni. Ona će otputovati i u Ramallah, na Zapadnoj obali, radi razgovora s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom i premijerom Salamom Fayyadom.

Šanse za postizanje mirovnog sporazuma, već kompromitirajuće zbog nepostizanja napredovanja, izgledaju još manje zbog političke krize u Izraelu, gdje se vrši pritisak na Olmerta da podnese ostavku zbog korupcijske afere u vezi s njim.