Svijet
0

U nasilju širom Iraka ubijeno pet ljudi

FENA
Bomba podmetnuta kraj puta koja je imala za cilj iračku vojnu patrolu u nedjelju je ubila dva civila, dok su napadi odnijeli živote najmanje pet ljudi uprkos upadljivom padu nasilja širom zemlje u posljednjim mjesecima.

U eksploziji bombe podmetnute kraj puta u bagdadskom većinskom šiitskom kvartu Zafraniji također je ranjeno četvero ljudi, saopćio je bagdadski policajac, javio je AP.

Ranije je lokalni vladin zvaničnik u gradu Kutu, južno od prijestonice, izbjegao očigledan pokušaj ubistva kada je bomba eksplodirala pred njegovom kućom.

Abdul-Ridha al-Badri, direktor odjela ministarstva za ljudska prava u Kutu, njegova supruga i njihovo četvero djece povrijeđeni su krhotinama stakla s fasade kuće, saopćio je policajac.

Obojica policajaca tražili su da ostanu anonimni jer nisu bili ovlašteni da objave informaciju u medijima.

Dalje premna sjeveru, napadači su otvorili vatri i ubili su iračkog vojnog oficira zapadno od grada Mosula, 400 km sjeverozapadno od Bagdada, saopćila je policija. Potpukovnik Nayif Muhammed al-Shammari ubijen je dok vozio svoj automobil i nije bio u uniformi u vrijeme napada, saopćio je policajac koji je tražio da ostane aniniman jer nije bio ovlašten da zvanično govori.

Također u Mosulu u nedjelju, parkirani automobil bomba koji je imao za cilj policijsku patrolu u prolazu ubio je jednog civila i ranio je još pet policajaca, saopćila je policija. U Tikritu, oko 150 km sjeverno od Bagdada, jedan policajac je ranjen kada je bomba podmetnuta kraj puta eksplodirala dok je policija pokušala da je demontira, saopćila je policija.

Uprkos ovim napadima, Irak je zabilježio očigledno poboljšanje sigurnosti u posljednjim mjesecima, dok američka vojska tvrdi da je nasilje opalo za oko 60 posto.