Svijet
0

U nasilju širom Afganistana ubijeno deset policajaca

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U samoubilačkim bombaškim i drugim napadima u Afganistanu ubijeno je 10 policajaca a 10 osoba je ranjeno u srijedu, saopćili su zvaničnici.

U južnoj pokrajini Helmand, bombaš-samoubica napao je policijski konvoj, ubivši dva policajca i ranivši tri, saopćio je oblasni policijski načelnik Khairudin Shuhja. Shuhja je bio u konvoju ali nije povrijeđen u napadu, javio je AP.

Dok se bombaš primicao automobilu, stražari su otvorili vatru, ranivši napadača, koji se potom raznio, ksazao je Shuhja.

Južni Afganistan žarište je pobune pod talibanskim vodstvom. Militanti obično koriste samoubilačke napade u borbi protiv afganistanskih i stranih trupa u zemlji.

U istočnoj pokrajini Kunar militanti su napali granični policijski položaj, ubivši pet policajaca i ranivši sedam, saopćio je pokrajinski policijski načelnik Abdul Jalal Jalal.

U odvojenom incidentu, policijska patrola u sjeverozapadnoj pokrajini Madghis nagazila je na minu a tri policajca u vozilu su poginula, saopćio je regionalni policijski načelnik, general Khalil Andarabi.

Militanti redovno napadaju policijske snage, koje smatraju slabijima od bolje obučene i opremljene nacionalne vojske.

Više od 900 policajaca je među 8.000 ljudi ubijenih u prošloj godini u nasilju povezanom s pobunom, saopćili su zvaničnici.

Velik broj poginulih zabilježen je usprkos američkim ulaganjima oko čertiri milijarde dolara u obuku i opremu afganistanske policije u protekle tri godine.