Kolumbija
0

U napadu vojske ubijeno sedam gerilaca

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sedam gerilaca pripadnika Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARK) ubijeno je u napadu vojske na jugoistoku zemlje, saopćio je u nedjelju Generalštab kolumbijske armije.

U toku te operacije, zarobljena su dvojica gerilaca, prenose agencije.

Operaciju su zajedničkim snagama izvele specijalne snage zadužene za antigerilsku borbu, uz pomoć avijacije, precizirano je u saopćenju vojske.

Prema najnovijim podacima instituta Nuevo Arko Iris, koji prati konflikte u Kolumbiji, pripadnici pokreta FARK uspjeli su od početka prošle godine da prošire uticaj, a njihove operacije primjetno su pojačane. Institut je procjenio da su gerilci prisutni na polovini teritorije Kolumbije.

Grupacija FARK mahom je razbijena vojnom akcijom kolumbijskog predsjednika Alvara Uribea, koji uživa podršku SAD-a, ali gerilci su još aktivni u dijelovima zemlje gdje je prisustvo države slabije, naveo je Reuters.

Konflikt koji u Kolumbiji traje već četiri decenije oslabio je otkako je Uribe došao na vlast 2002. godine i poslao trupe da ponovo zauzmu teritorije pod kontrolom ilegalnih oružanih grupa.

Grupacija FARK oslabljena je gubitkom glavnih komandanata, kao i dezertiranjima, ali se još bori u udaljenim, ruralnim zonama, podsjetio je Reuters.