Svijet
8

U napadu u Pakistanu ubijeno 69 osoba, odgovornost preuzela grupa bliska talibanima

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Raste broj mrtvih nakon velikog samoubilačkog napada u pakistanskom gradu Lahore. Prema posljednjim podacima ubijeno je 69 osoba dok je 300 ranjeno.

Nove informacije o smrtno stradalima potvrdio je Salman Raqif, ministar zdravstva regije Pendžab, čiji je Lahore glavni grad.

Policija je ranije potvrdila da je, za sada nepoznati bombaš, aktivirao eksploziv na prsluku u parku Gulshan-e-Iqbal koji je bio prepun posjetitelja. U saopćenju je Jamaat ul-Ahrar, grupa povezana sa pakistanskim talibanima, potvrdila svoju odgovornost za ovaj bombaški napad koji je potresao pakistansku javnost.

Glasnogovornik pomenute grupe Ihsanullah Ihsan rekao je da je cilj napada bila proslava Uskrsa. Kada je riječ o povrijeđenima, 25 osoba je u kritičnom stanju, među kojima ima žena i djece.

Zbog ovog bombaškog napada načelnik generalštaba pakistanske vojske sazvao je hitan sastanak kako bi se ubrzala istraga u vezi napada.

Premijer Pakistana Nawaz Sharif odgodio je svoju posjetu Velikoj Britaniji, a očekuje se da u utorak otputuje za Sjedinjene Američke Države kako bi prisustvovao konferenciji o nuklearnoj sigurnosti.