Svijet
0

U napadu na vojni konvoj 13 mrtvih

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najmanje 13 osoba je poginulo a dvadesetak povrijeđeno u ponedjeljak u samoubilačkom napadu na vojni konvoj na sjeverozapadu Pakistana, saopćila je policija.

Napad se desio u predgrađu Bannua, jednog od glavnih gradova-garnizona, blizu plemenskih regiona na sjeverozapadu zemlje, na granici s Afganistanom, gdje se redovno vode sukobi s islamistima bliskim talibanima i Al-Qaidi, precizira oficir lokalne policije.

Samoubica se s jednim malim vozilom bacio na vojni konvoj i aktivirao jaku bombu koja je ubila 13 osoba, među kojima dva policajca, dodao je on.

"Radi se o samoubilačkom napadu", rekao je vojni glasnogovornik Waheed Arshad, prema čijim riječima je 11 osoba poginulo, među kojima "nekoliko policajaca", demantirajući da je samoubica ciljao vojni konvoj.

Tijela 13 osoba su prenešena u bolnicu kao i dvadesetak povrijeđenih osoba, od kojih su neke u teškom stanju, izjavio je zvaničnik bolnice doktor Mohammad Usmann.

Ossama bin Laden je 20. septembra objavio "džihad", sveti rat, predsjedniku Pervezu Musharrafu i njegovoj vojsci, optuživši ih da "prolijevaju krv najboljih boraca islama".