Meksiko
0

U napadu na Vladin konvoj poginulo četvoro ljudi

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
U napadu na konvoj koji je prevozio vladine službenike u Meksiku poginulo je četvoro ljudi, a 10 je ranjeno.

Među ranjenima je i državni sekretar za javnu bezbjednost zapadne države Mičoakan, Minerva Bautista, ali nije životno ugrožena, javlja BBC.

Državni tužilac Hesus Montehano je rekao da su napadači koristili bombe, automatsko oružje,  kao i snajper kalibra 50 koji može da probije materijale otporne na metke.

Među poginulima je dvoje tjelohranitelja Bautiste i dvoje prolaznika. Povrijeđeni su uglavnom prolaznici koji su se vraćali sa regionalnog sajma, čijem otvaranju je prisustvovala i Bautista.

Bautista se sa sajma vraćala u konvoju od tri vozila, koji je napadnut poslije ponoći.

Identitet napadača kojih je bilo oko 20 nije poznat, a za sada su nejasni i motivi napada.

Agencija Reuters je prenijela da je nasilje vezano za drogu često u Mičoakanu gde je "La familija" najmoćniji narko kartel.
Meksički narko karteli napadaju funkcionere koji su zaduženi za bezbjednost države.

U saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Meksika navedeno je da "kukavički napad pokazuje očaj organizovanih kriminalnih bandi čiji su manevarski prostor za nezakonite radnje znatno suzbile vlasti".

Samo u petak sedmoro policajaca i jedan 17-godišnji mladić, koji je slučajno prolazio ulicom, ubijeni su kada su naoružani napadači iz zasjede napali dva policijska vozila na prometnoj raskrsnici u Siudad Huaresu na sjeveru Meksika, gdje su česti okršaji među narkokartelima.

Šestoro ubijenih policajaca bili su pripadnici  federalne policije, a jedna žena policajac je iz Siudad Huaresa, dok su još dva pripadnika policije teško povrijeđena i nalaze se u kritičnom stanju.

U Meksiku je u ratu narkokartela od decembra 2006. poginulo je 22.700 ljudi.

Meksički predsjednik Felipe Kalderon rasporedio je hiljade pripadnika vojske i policije  u borbi protiv moćnih  narko kartela.