Afganistan
0

U napadu na sjedište UN-a ubijeno 10 stranih zaposlenika

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Deset stranih zaposlenika Ujedinjenih nacija ubijeno je u petak prilikom napada demonstranata na sjedište UN-a u Mazar-i-Sharifu, velikom gradu na sjeveru Afganistana, u znak protesta protiv nedavnog spaljivanja Kur'ana u Sjedinjenim Američkim Državama, saopćila je policija.

Glasnogovornik misije UN-a u Kabulu Don McNorton izjavio je za agenciju AFP da je "u toku s incidentom u našem uredu u Mazaru". "Upravo porovjeravamo sve činjenice", kazao je on.

Demonstracije su počele oko devet sati po evropskom vremenu, poslije tradicionalne molitve, a demonstranti su napali sjedište UN-a oko 15 sati, izjavio je policijski glasnogovornik.

Neki su imali oružje, a neki su ga oduzeli čuvarima ureda UN-a, kazao je glasnogovornik, tvrdeći da su se "talibani infiltrirali među demonstrante".

Mazar-i-Sharif je jedna od sedam zona koje su predsjednik Hamid Karzai i međunarodna koalicija izabrali da u njima započnu proces tranzicije. U tim zonama će strane snage predati odgovornost za sigurnost afganistanskim snagama već 1. jula.