Svijet
6

U napadu na granici Egipta i Izraela poginulo najmanje 15 policajaca

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U napadu na kontrolni punkt na egipatsko-izraelskoj granici u regionu Sjeverni Sinaj poginulo je najmanje 15 egipatskih policajaca.

Britanski BBC navodi da sve ukazuje na to da je u jednom vozili aktiviran eksploziv, dok je drugo uništila izraelska vojna letjelica.

Za sada nije poznato koja je organizacija odgovorna za napad, a egipatski mediji za napad okrivljuju islamističke militante.

Egipatska novinska agencija MENA prenijela je izjavu bezbjednosnog zvaničnika da su napadači bili "džihadisti", koji su se ubacili iz Pojasa Gaze.

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak rekao je da su bezbjednosne snage njegove države "spriječile napad u kojem je mogao biti veliki broj povrijeđenih".

"Napad militanata ponovo je ukazao na potrebu za odlučnijom egipatskom akcijom da se ojača bezbjednost i spriječi teror na Sinaju", navodi se u Barakovom saopštenju.

Egipatski predsjednik Muhamed Mursi održao je vanredni sastanak sa vojnim i bezbjednosnim zvaničnicima nakon napada. On je osudio, kako je rekao "kukavički napad" i najavio je da će egipatske snage preuzeti punu kontrolu nad regionima u Sinaju.

Analitičari navode da je bezbjednosna situacija u toj oblasti ozbiljno pogoršana od prošlogodišnjeg svrgavanja sa vlasti predsjednika Hosnija Mubaraka.