Svijet
45

U napadu na Gazu poginulo 27 izraelskih vojnika, napadnuti novinari Al Jazeere

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Izraelska vojska je saopćila da je u sukobima u Gazi u posljednja 24 sata poginulo 27, a ranjeno sedam izraelskih vojnika, prenosi Anadolija.

U saopćenju se navodi da su tri ranjena vojnika životno ugroženi.

Izraelska vojska ranije je saopćila imena sedam poginulih izraelskih vojnika, a u posljednjem saopćenju je objavljen i identitet još dvojice poginulih.

Od 7. jula, Izrael izvodi zračne i napade s mora s izgovorom zaustavljanja raketnih napada iz Gaze. U četvrtak navečer, Izrael je počeo i kopneni napad na Gazu, poslavši na hiljade vojnika na palestinski teritorij. U tim napadima je do sada ubijeno najmanje 583, a ranjena 3.554 Palestinca, među kojima veliki broj djece i žena.

Izraelska vojna operacija, nazvana "Zaštitna linija", je treća izraelska velika vojna ofanziva na Gazu u posljednjih šest godina. 

Kiša izraelskih projektila koji iz dana u dan padaju po Gazi nije zaobišla ni urede medija koji se nalaze u regiji i svakodnevno izvještavaju o napadima Izraela na Gazu.

Dopisnik Al Jazeere iz Gaze Taimr Al-Mishal u izjavi za Anadoliju kazao je da su izraelski tenkovi sa istoka Gaze dva puta gađali ured ove medijske kuće u gradu.