Svijet
0

U napadu na Benazir Bhutto najmanje 126 poginulih

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najmanje 126 osoba je poginulo, a više od 260 ih je ranjeno u dvije eksplozije u Karachiju, u Pakistanu. Meta napada u četvrtak uvečer bila je bivša premijerka Benazir Bhutto koja se vratila u zemlju nakon višegodišnjeg dobrovoljnog izgnanstva.

Eksplozija se dogodila u trenutku dok je oklopljeni automobil u kojem se nalazila Bhutto prolazio pored hiljada ljudi koji su izašli na ulice kako bi pozdravili njen povratak nakon osam godina provedenih u Dubaiju i Londonu.

Pakistanske vlasti su objavile da Benazir Bhutto nije ozlijeđena u napadu.

Islamski militanti prijetili su Bhutto samoubilačkim bombaškim napadima, ali je ona odbacila prijetnje, kazavši da joj je povratak u zemlju vrijedan rizika.

Među poginulima je i najmanje 20 policajaca, javio je BBC.

Pretpostavlja se da su za napade odgovorni bombaši-samoubice koji su uspjeli prići nadomak oklopljenog vozila u kojem je bila Bhutto. Ona se vratila u Pakistan kako bi mogla sudjelovati na općim izborima zakazanim za januar i ne krije želju da ponovno postane predsjednica vlade.

Bijela kuća osudila je napad na konvoj u kojem se nalazila bivše pakistanska premijerka Benazir Bhutto.

Glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost rekao je da Sjedinjene Države žale zbog gubitka nevinih života u Karachiju.

Prema riječima američkog glasnogovornika, ekstremistima se neće dopustiti da zaustave Pakistance u izboru njihovih predstavnika u otvorenom i demokratskom procesu. State Department je saopćio da stoji uz narod Pakistana dodajući kako nema toga političkog cilja koji može opravdati ubistvo nevinih civila.

U New Yorku je glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon izrazio nevjericu te je izrazio sućut obiteljima žrtava.

Evropska unija je također osudila napad dok je pakistanski predsjednik Pervez Musharraf rekao da napadi predstavljaju zavjeru protiv demokratije.

U izjavi koju je dao u Dubaiju, prenosi VoA, suprug Benazir Bhutto, Asif Ali Zardari, izjavio je da iza napada stoji pakistanska obavještajna služba.