Svijet
0

U napadu Maoista 23 ubijenih

SRNA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Maoistički pobunjenici napali su i zapalili pilanu na jugu Filipina i u sukobima sa bezbjednosnim snagama ubijeno je 12 lica, izjavili su danas zvaničnici.

Portparol filipinske vojske major Mišel Anajron rekao je da je najmanje 11 pripadnika Nove narodne armije (NPA) poginulo u sukobima u provinciji Surijago del Sur na ostrvu Mindanao.

"U napadu iz zasjede poginulo je osam vojnika, ali je u protivnapadu ubijeno 11 pobunjenika", rekao je major Anajron i  dodao   da su četiri lica stradala u početnom napadu gerilaca. 

Prema njegovim riječima, pobunjenici su napali pilanu u gradu Lanuza, gdje su ubili tri pripadnika obezbjeđenja privatne agencije i policajca nakon čega su zapalili objekte i opremu.

Vojnici iz obližnje baze krenuli su da pomognu ali su upali u zasjedu.

Šef regionalne policije Lino Kalingasan rekao je da su bezbjednosne snage krenule u protivofanzivu na pobunjenike, koji su se povukli nakon napada.

On je dodao da su bezbjednosne snage pronašle jedno tijelo ali da su dobili informaciju da je deset pobunjenika stradalo u sukobu.
NPA, koja ima oko 4 000 pripadnika najveća je komunistička oružana grupa na Filipinima. Ova pobunjenička  grupa pojačala je napade na jugu Filipina nakon što su propali pokušaji da se pokrenu mirovni pregovori između vlade i političkog krila NPA "Nacionalnog demokratskog fronta" (NDF).

Maoisti su aktivni u skoro svih 80 filipinskih provincija i oni već 40 godina pokušavaju da sa vlasti svrgnu demokratski izabranu vladu.

U dosadašnjimm sukobima poginulo je više od 40 000 ljudi.