Svijet
0

U napadu koalicije ubijeno 15 pobunjenika

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Jedna žena, dvoje djece i 15 pobunjenika ubijeni su u nedjelju u operaciji međunarodne koalicije protiv talibana na jugu Afganistana, objavila je u ponedjeljak koalicija.

Koalicija je tražila ljude osumnjičene za izradu oružja talibanima i uhapsila je dvije osumnjičene osobe, objavila je ona.

"Oko 15 pobunjenika je ubijeno kao i jedna žena i dvoje djece u operaciji pokrenutoj u nedjelju, u mjestu Garmser, na granici s Pakistanom, na jugu provincije Helmand, navodi se u saopćenju.

Neki talibani su bili zabarikadirani u kući iz koje su pucali na vojnike koji su ih locirali, bacajući bombe. Međutim, zgrada se srušila i "pronađena su tijela jedne žene i dvoje djece pored nekoliko naoružanih talibana", navodi se dalje u saopćenju.

Koalicija je objavila da "nije znala za prisustvo civila u tom kraju", gdje je pronađena još jedna povrijeđena žena, koja je prebačena u bolnicu.

Predsjednik Hamid Karzai je nedavno izvršio pritisak na međunarodne snage da budu opreznije prema civilima. On im također prigovara agresivno ponašanje i grube pretrese po stanovima.

Na drugoj strani, na 130 km južno od Kabula, talibani su napali u gradu Ghazni policijsku stanicu u nedjelju navečer.

"Četiri policajca su ubijena a dva povrijeđena", javio je zamjenik šefa policijske stanice.

Glasnogovornik talibana Yusuf Ahmadi je preuzeo odgovornost za ovaj napad, u telefonskom pozivu AFP-u.