Afganistan
0

U napadu bombaša samoubice ubijeno devet ljudi

FENA
Talibanski bombaš samoubica zario se automobilom nakrcanim eksplozivom u kapiju najveće američke vojne baze u jugoistočnom Afganistanu u ponedjeljak, ubivši devet civila i ranivši 13, saopćili su američki zvaničnici.

Bombaški napad desio se u vrijeme povišene sigurnosti dok su vojni i diplomatski zvaničnici objavili upozorenja kako obavještajni izvještaji ukazuju da talibani koje podržava al-Qaida planiraju veliki napad koji bi se podudario s proslavom Dana nezavisnosti u ponedjeljak.

Još dvojica bombaša samoubica u drugom automobilu primakli su se bazi u blizini jugoistočnog grada Khosta dok su se snage sigurnosti bavile posljedicama prvog napada, ali su ih ubili policajci prije nego što su detonirali svoje eksplozive, izjavio je Reutersu guverner Khosta Arsala Jamal.

"Sve žrtve su bili siromašni radnici i civili. Ovo je bio barbarski čin koji su izveli neprijatelji Afganistana u vrijeme proslave nezavisnosti", kazao je.

Nasilje je buknulo u Afganistanu u ovoj godini dok su talibani pojačali svoju kampanju gerilskih napada, kako bi svrgnuli prozapadnu afganistansku vladu i protjerali strane vojnike iz zemlje.

Talibani su preuzeli odgovorrnost za eksploziju.

Eksplozija nije oštetila unutrašnjost baze, saopćila je američka vojska, a američke snage su evakuisale ranjene u bolnicu logora, glavne baze za operacije u jugoistočnom Afganistanu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da je više od 7.000 policajaca razmješteno u Kabulu zbog proslave Dana nezavisnosti, koja će biti održana na tajnoj lokaciji nakon što je predsjednik Hamid Karzai preživio talibanski atentat tokom parade u aprilu.

Osoblju UN-a u prijestolnici naređeno je da radi u kućama, saopćio je portparol.

Talibani su pozvali Afganistance da se ujedine kako bi svrgnuli vladu i protjerali 70.000 stranih vojnika iz zemlje.

"Prevaziđimo plemenske, jezičke i vjerske podjele i vodimo džihad protiv neprijatelja zemlje i njihovih plaćenika kako bismo obilježili nezavisnost u istinskoj formi", poručuju talibani na svom web siteu.

Afganistan slavi punu nezavisnost od Britanije koju je stekao u 1919. Iako nikada nije bio dijelom britanskog carstva, Britanija je kontrolisala afganistansku vanjsku politiku od drugog anglo-afganistanskog rata u 1879.