Pakistan
0

U napadu američkih bespilotnih aviona ubijeno 17 militanata

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U raketnom napadu američkih bespilotnih aviona u ponedjeljak je ubijeno najmanje 17 militanata u regiji Južni Waziristan u blizini afganistanske granice, saopćili su zvaničnici, nakon izvještaja da je visoki operativac Al-Qaide ubijen u napadu takvih letjelica u petak.

Današnji napad, najveći od marta, mogao bi signalizirati da su Sjedinjene Države otkrile značajne mete iz redova Al-Qaide ili talibana u Južnom Waziristanu, ili su uočile prijetnju sigurnosti zemlje koja dolazi iz te regije, prenosi Reuters.

Napadi bespilotnim avionima obično su bili usmjereni na Sjeverni Waziristan.

Napadi američkih bespilotnih aviona na regiju duž granice, koja se smatra utočištem militanata, došli su u središte pažnje otkako su pakistanski zvaničnici saopćili da je visoki operativac Al-Qaide Ilyas Kashmiri ubijen u napadu takve letjelice u Južnom Waziristanu u petak navečer.

"Projektili su pogodili objekat militanata u planinama u blizini Wane, izjavio je lokalni obavještajni zvaničnik, misleći na najveći grad u regiji Južni Waziristan naseljenoj etničkim Paštunima", prenosi Reuters.

Obavještajni zvaničnici saopćili su da su dva bespilotna aviona u jednoj operaciji pogodili objekat u kojem su se nalazili militanti i obližnju medresu ubivši 14 osoba, među kojima i sedam stranaca.

Neki su ubijeni dok su izvlačili tijela svojih saboraca ubijenih u prvom napadu.

U drugom napadu bespilotnim avionom na granicu između Sjevernog i Južnog Waziristana projektil je pogodio vozilo, ubivši tri militanta u selu koje se nalazi pedesetak kilometara udaljenosti od mjesta prvog napada.

Nije bilo načina da se potvrdi broj ubijenih. Militanti često osporavaju zvanične brojke svojih ubijenih pripadnika.

Pakistanska vojska pokrenula je veliku ofanzivu u Južnom Waziristanu u 2009. godini protiv lokalnih talibanskih pobunjenika, prisiljivajući mnoge od njih da bježe u Sjeverni Waziristan.