Svijet
0

U napadima u Bombaju 183 mrtve osobe

FENA
Snage sigurnosti su intenzivirale u srijedu potragu za počiniocima krvavih napada od utorka navečer u Bombaju, za koje se sumnja da su ih počinili islamistički pobunjenici.

Bilans napada, najteži posljednjih godina u Indiji, još je veći tokom noći i dostiže brojku od 183-oje mrtvih i 624 povrijeđenih, saopćila je policija Bombaja na internet stranici.

Požari, prouzrokovani eksplozijama, očito dobro iskoordinirani, desili su se u utorak navečer u u vrijeme najveće špice, kada su vozovi i željezničke stanice prepune u ovom poslovnom glavnom gradu Indije i njegovom predgrađu.

U srijedu je policija ispitivala mjesta nesreće u traženju otisaka i drukih oznaka koje bi omogućile da se otkriju otisci postavljača mina.

Prema visokim zvaničnicima, koje u srijedu navodi indijska štampa, policija obavlja istragu o eventualnoj povezanosti studentske islamističke grupe Students Islamic Movement of India (SIMI) i radikalnih ekstremista Lashkar -e- Taiba.

Napadi u martu u Benaresu, na sjeveru zemlje, i u oktobru u New Delhiju, kada je poginulo 66 osoba, također su bili istovremeni i dobro iskoordinirani, a indijske vlasti su pokazale da su ih počinile islamističke grupe sa sjedištem u Pakistanu i vrlo aktivne i u indijskom Kašmiru.

"Radi se bez sumnje o bombama", rekao je jedan dužnosnik iz države Maharashtra. "Stručnjaci će odrediti o kakvoj se vrsti eksploziva radi",dodao je on.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Na licu mjesta pronađena je osma bomba koja nije eksplodirala.

Bombe su bile postavljenje u vozovima prve klase, što je već znak da su počinioci napada namjeravali pogoditi "osobe koje predstavljaju lice svjetskog Bombaja".

U srijedu na mnogim mjestima vlada stanje pripravnosti, posebno u New Delhiju i Bombaju, s posebnim mjerama sigurnosti na željezničkim stanicama i aerodromima.