Irak
0

U napadima širom zemlje ubijeno više od 30 ljudi

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
U dva samoubilačka bombaška napada u sunitskom središtu Iraka u srijedu je ubijeno najmanje 24 ljudi i ranjeno više od 100, a u eksploziji bombe podmetnute kraj puta ubijeno je sedam hodočasnika koji su se vraćali s proslave velikog šiitskog vjerskog praznika.

Američke snage transportirale su Qassima Mohammeda, sunitskog guvernera goleme pustinjske pokrajine Anbar zapadno od Bagdada, u iračku prijestolnicu na liječnički tretman, saopćio je američki vojni portparol nakon napada koji je imao za cilj njega i ostale zvaničnike u Anbaru, prenosi Reuters.

Državna televizija Al-Iraqiya ranije je javila da je on ubijen u napadima u neposrednoj blizini sjedišta pokrajinske vlade u Ramadiju, prijestonici Anbara.

Bolnički i policijski izvori izjavili su da su Sadoon Khraibit, član pokrajinskog vijeća Anbara, i njegov policijski komandir također ranjeni u napadima.

Pored tog napada, u eksploziji bombe podmetnute kraj puta ubijeno je sedam iračkih hodočasnika koji su se vraćali s proslave velikog šiitskog vjerskog praznika, saopćila je policija. Najmanje još 25 hodočasnika ranjeno je u napadu u Khalisu, 80 km sjeverno od Bagdada.

Policija u Ramadiju saopćila je da su se eksplozije desile u brzom slijedu u centru grada, koji se nalazi 100 km zapadno od Bagdada, ostavljajući za sobom lokve krvi i spržena vozila u blizini teško utvrđene zgrade pokrajinske vlade.

Policijski pukovnik Jabbar Ajaj izjavio je da je bombaš samoubica detonirao eksplozive u vozilu u prvoj eksploziji, za kojom je kratko uslijedio drugi samoubilački napad. Mnogi od 105 ranjenih su pripadnici iračkih snaga sigurnosti.