Irak
0

U napadima poginulo osam, ranjene 52 osobe

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U dva bombaška napada u Iraku u nedjelju je poginulo osam, a ranjene 52 osobe, saopćili su irački dužnosnici.

U eksploziji bicikla bombe na jednoj pijaci u gradu Mussayabu, južno od Bagdada, poginulo je pet, a 37 osoba ranjeno, saopćila je iračka policija.

Eksploziv se nalazio u hladnjaku za vodu pričvršćenom na bicikl, a među poginulima i ranjenima ima žena i djece, navodi policija.

U Mussayabu, koji se nalazi 60 kilometara južno od Bagdada, žive i suniti i šiiti, ali dio grada u kome se eksplozija dogodila naseljen je pretežno šiitima.

U eksploziji autobusa bombe u svetome šiitskom gradu Karbali, 80 kilometara jugozapadno od Bagdada, poginule su tri, a ranjeno 15 osoba, saopćili su predstavnici bolnice.

Među poginulima je jedan policajac koji se nalazio na kontrolnoj tački prema kojoj se autobus kretao.

Prema nekim policijskim izvorima u ovom napadu poginulo je pet ljudi.

Napadi nose obilježja sunitskih ekstremista, čija su meta najčešće mjesta na kojima se okuplja veliki broj civila, u oblastima naseljenim šiitima, navodi agencija Reuters.

Nasilje je u Iraku u padu u protekle dvije godine, ali bombaški napadi su i dalje česti. U dva samoubilačka bombaška napada u Bagdadu prošle sedmice je poginulo 155 ljudi, a više od 500 ih je ranjeno.

U Iraku u januaru treba da se održe opći izbori, a ekstremisti će, kako mnogi predviđaju, pokušati da ometu izborni proces koji se odigrava dok američki vojnici napuštaju Irak, prije potpunog povlačenja iz te bliskoistočne države 2011., navela je britanska agencija.