Libijska vlada upozorava
0

"U napadima podjednako ginu i vojska i civili"

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Vojska i civili podjednako ginu u najnovijim napadima savezničkih snaga na Libiju, rekao je portparol libijske vlade Musa Ibrahim, pozivajući na prekid vatre i hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN.

"Za nas ovo je ubistvo, ovo je nemoralno, nezakonito i nije u skladu sa mandatom Vijeća sigurnosti UN", rekao je kasno sinoć Ibrahim, dodajući da se napadi na Libiju nastavljaju se nesmanjenom žestinom, da traju satima i satima i da se gube mnogi životi, i vojnika i civila.

On je istakao da je ubijeno mnogo civila i vojnika kada su saveznički avioni bombardovali put između grada Sirte i Adždabije.

"Vjerujemo da je mnogo civila poginulo jer su na putu bile cijele porodice koje su u automobilima pokušavale da pobjegnu od napada", rekao je Ibrahim, dodajući da na putu između Adždabije i Sirte ima mnogo gradova.

Ibrahim je pozvao na hitno okončanje napada iz vazduha, kao i na sazivanje vanredne sjednice Vijeća sigurnosti UN, koji je početkom mjeseca usvojio rezoluciju kojom je uspostavljena zona zabrane leta i otvoren put stranoj vojnoj intervenciji, a u cilju zaštite civila.

On je dodao da su Gadafijeve snage zaustavile operacije protiv pobunjenika prije nekoliko dana, ali da su napadi iz vazduha, bez obzira na to, pojačani uoči samita u Londonu u utorak.

"Čini se da su napadi tako žestoki, da su oni bezobzirni u svojim akcijama i ne vode računa koliko ljudi će ubiti, a samo da bi nametnuli određeno političko rješenje u utorak", rekao je Ibrahim, dodajući da je strašno ubijati tolike ljude samo radi bolje pregovaračke pozicije na samitu u Londonu.
Vašington je odbacio navode o civilnim žrtvama akcije, optužujući vlasti u Tripoliju da "podmeću leševe".

Američki ministar odbrane Robert Gates rekao je za mrežu CBS kaže, pozivajući se na obavještajne izvore, da snage Gadafija postavljaju leševe na mjesta napada iz vazduha saveznika za čiju smrt onda krive Zapad.

Portparol opozicionih snaga u Bengaziju rekao je juče novinarima da su njihove snage zauzele Adždabiju.

Poslije Adždabije, libijski pobunjenici osvojili i Bregu, a noćas su bombardovani ciljevi u Tripoliju, Misrati, Adždabiji, Sabri na istoku Libije i Sirt. 

"Poslije Brege nastavljamo dalje prema drugim gradovima na zapadu. Ubili smo izdajnike, a neki su pobjegli. Njihova tijela su na ulazima u gradove Bregu i Adždabiju. Dobili su što su zaslužili. Gadafi je sve počeo, ali se kasnije sve okrenulo protiv njega i njegove porodice. Bog je veći od diktatora", rekao je jedan pripadnik snaga pobunjenika. 

Međunarodne koalicione snage predvođene SAD bombardovale su noćas libijske kopnene snage i druge ciljeve duž obale Mediterana. 
Francuski avioni uništili su pet libijskih vojnih aviona tipa "galeb" i dva helikoptera MI-35 u vazduhoplovnoj bazi kod Misrate. 

Britanski borbeni avioni raznijeli su pet oklopnih vozila libijske vojske, u dva grada koja drže pobunjenici u toj zemlji.