Pojas Gaze
0

U napadima 20 povrijeđenih, Izrael negira umiješanost

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Snažna eksplozija uništila je dom višeg vojnog zapovjednika Hamasa, Alla al-Danafa, u pojasu Gaze. Navodno, Al-Danaf je preživio eksploziju, ali je njegov brat Abed povrijeđen, izvijestio je BBC.

U izraelskom napadu projektilom povrijeđeno je najmanje 20 osoba, međutim Izrael negira umješanost u napade.

Prema izvještajima medija usljed napada uništeno je i oštećeno nekoliko kuća.

Šef odjela hitne pomoći pri ministarstvu zdravstva u Gazi Muawiya Hassanein izjavio je da je tokom vikenda primljeno 30 osoba kojima su dijagnosticirane lakše povrede, dok je samo jedna osoba u kritičnom stanju.

Izraelski borbeni avioni bombardovali su u subotu uvečer dva tunela za krijumčarenje ispod granice pojasa Gaze i Egipta i kamp za obuku militanata u nedjelju, nakon što su ispaljene rakete na Izrael s tog područja.

Napad je uslijedio samo nekoliko sati nakon što je raketa tipa "qasam" doletjela sa te teritorije na obali Sredozemnog mora i pala na jug Izraela, pričinivši štetu, ali bez žrtava i povrijeđenih.

Napominjemo, u petak je raketa ispaljena iz Gaze pala u mediteranski grad Ashkelon i izazvala štetu na kući i parkiranim automobilima. Izrael je odgovorio zračnim napadom u kojem je poginuo vojni zapovjednik Hamasa u pojasu Gaze.

Ovi su incidenti podigli napetosti između Izraela i militanata iz Gaze nakon perioda relativnog mira.