Svijet
0

U Moskvi danas samit o gasu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U glavnom gradu Rusije danas će biti održan samit predstavnika država potrošača gasa i onih kroz koje taj energent prolazi, kako bi se razriješio problem obustave tranzita ruskog gasa preko Ukrajine do Evrope, koji traje od 6. januara.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev je na samit pozvao i ukrajinskog kolegu Viktora Juščenka, čija je zemlja direktno uključena u spor, a poziv je uputio i predsjedavajućem Evropske unije, češkom premijeru Mireku Topolaneku, i predsjedniku Evropske komisije Joseu Manuelu Barrosu.

Juščenko je pozdravio ovu inicijativu, ali je istakao da sastanak ne treba da bude održan u Moskvi.

Još nije poznat sastav delegacija na predstojećoj međunarodnoj konferenciji, a ono što je izvjesno je da će u Moskvu doputovati evropski komesar za energetiku Andris Pibalgs i češki ministar za industriju Martin Riman.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da su na "gasni samit" pozvane ne samo članice EU "nego i zemlje kao što je Srbija, koja također osjeća ozbiljne teškoće".

Evropska unija, koja gas iz Rusije ne dobija od 6. januara i čije je strpljenje na izmaku, smatra da je razgovore između Rusije i Ukrajine trebalo već odavno održati i da sastanak u Moskvi ne može biti korišten kao izgovor za odgađanje dotoka gasa.

Portparol Evropske komisije Johanes Leitenberger upozorio je danas da su sastanci narednih dana posljednja i najbolja šansa za Rusiju i Ukrajinu da pokažu da su ozbiljni partneri po pitanju dopremanja gasa Evropi.

"Ti sastanci će biti test za to da li su ove zemlje kredibilni partneri", istakao je on, dodajući da se očekuje ozbiljan razgovor Rusije i Ukrajine.

Evropska unija je upozorila Rusiju i Ukrajinu da će kriza vezana za tranzit gasa imati značajne finansijske, ekonomske i političke posljedice za obje zemlje i pozvala dvije zemlje da bez odgađanja riješe svoju bilateralnu raspravu i odmah primijene potpisane odredbe.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je izjavio da su pozivi na sutrašnji samit u Moskvi upućeni svima koji su povezani sa sadašnjom situacijom oko isporuka gasa.

Lavrov je naglasio da se Rusija, podnoseći inicijativu o sazivanju "gasnog samita", ne bavi zadovoljavanjem vlastitih ambicija, već pokušava da riješi problem.

Zamjenik predsjednika uprave "Gazproma" Aleksandar Medvedev rekao je da je pripremljen Sporazum o stvaranju konzorcija koji će privremeno preuzeti odgovornost za nabavljanje neophodne količine pogonskog gasa za pokretanje sistema za tranzit preko Ukrajine i da se njegovo potpisivanje očekuje sutra.

"Gazprom bi mogao pred sutrašnji samit u Moskvi da potpiše ugovor s kolegama iz talijanske kompanije 'Eni', francuske 'Gaz' i njemačke 'Ruhrgas', rekao je Medvedev na telefonskoj konferenciji za novinare u Moskvi, prenio je Tanjug.

On je dodao da bi konzorciju mogli da se priključe austrijski OMV, holandska "Gaz-tera" i njemačka kompanija "Vin-gaz".

Samitu u glavnom gradu Rusije će prethoditi radni susret premijera Rusije i Ukrajine, Vladimira Putina i Julije Timošenko.