65. godišnjica
0

U Moskvi danas proslava dana pobjede nad fašizmom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U prisutnosti šefova oko 30 država i međunarodnih organizacija, u Moskvi se danas obilježava 65. godišnjica pobjede nad fašizmom.

Centralni događaj ovogodišnje proslave je vojna parada na Crvenom trgu, u kojoj, sudjeluje više tisuća veterana i pripadnika svih vidova i rodova ruske vojske.

Iako je 9. maj Međunarodni dan pobjede nad fašizmom, u Ruskoj Federaciji se u povodu velike uloge Sovjetskog saveza u antihitlerovskoj koaliciji obilježava kao Dan pobjede u Velikom patriotskom ratu između 1941. i 1945.

Građani Moskve 65. godišnjicu pobjede nad fašizmom proslavljaju kao jubilej od prvorazrednog nacionalnog značaja, a glavni grad Rusije je sav u znaku parade.

O ključnoj ulozi Sovjetskog saveza u Drugom svjetskom ratu svjedoči činjenica da je 75 posto nacističkih divizija uništeno na tzv. Istočnom frontu i da su više od trećine žrtava u Drugom svjetskom ratu bili sovjetski građani.

Sovjetski savez, naime, u Drugom svjetskom ratu izgubio 26.225.000 ljudi, od čega su više od dvije trećine bili civili.

Jugoslavija je u istom razdoblju izgubila 1.027.000 ljudi, od kojih su tri četvrtine bili civili, prenio je Tanjug.

Narodnooslobodilačka vojska i partizanski odredi Jugoslavije (NOV i POJ) sadejstvovala je s Crvenom armijom u probijanju Južnog fronta ka Austriji (Sremskog fronta), za što je maršal Josip Broz Tito (1892-1980) odlikovan sovjetskim Ordenom pobjede, koji je dodijeljen samo još četvorici stranih vojskovođa.

Na početku parade, koja se pored Moskve održava u još 72 ruska grada, predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev će se obratiti grupi od oko 3.000 veterana Drugog svjetskog rata.

Potom slijedi defile, koji će otvoriti bubnjari Moskovskog vojnog orkestra, zatim slijedi prolazak ruske i drugih zastava iz perioda Drugog svjetskog rata.

Prema pisanju ruskih medija, u paradi će učestvovati 10.500 ruskih vojnika iz svih rodova oružanih snaga, kao i oko 1.000 pripadnika vojski zemalja članica antifašističke koalicije - Zajednice nezavisnih država, Velike Britanije, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država i Poljske.

Očekuje se dolazak lidera Njemačke, Bugarske, Izraela, Letonije, Mongolije, Hrvatske, Srbije, Estonije ...

Paradu na Crvenom trgu u Moskvi izravno će prenositi ruske TV stanice, a o svemu što se 9. maja bude događalo u glavnom gradu Rusije izvještavat će više od dvije tisuće akreditiranih stranih novinara, snimatelja i fotografa iz cijelog svijeta.