Nove procjene
0

U more curi dvostruko više nafte nego što se vjerovalo

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Oko 40.000 barela nafte u toku jednog dana iscuri iz oštećene bušotine kompanije British Petroleum (BP) u Meksičkom zaljevu, tvrde naučnici koje je angažovala američka vlada da naprave procjenu.

To znači da su ranije procjene udvostručene, te da je najveća naftna mrlja u historiji SAD-a veća nego što se prethodno vjerovalo, prenosi BBC.

Ni prošlosedmično postavljanje kupole na mjesto curenja nafte nije riješilo problem nastao 20. aprila, nakon eksplozije na bušotini "Deepwater Horizon", u kojoj je poginulo 11 radnika.

Podsjetimo, prve procjene govorile su da u more curi oko 1.000 barela nafte dnevno, pa se potom broj popeo na 5.000, da bi se daljim analizama došlo do podatka da je riječ o 19.000 barela. Posljednje frapantne cifre ukazuju na čak 40.000 barela.

Kupola prikupi oko 15.000 barela u toku jednog dana, te tu naftu skladišti u tanker na površini.

Sljedeće sedmice američki predsjednik Barack Obama sastat će se sa direktorom BP-a Tonyjem Haywardom i drugim čelnicima firme u Bijeloj kući kako bi razgovarali o ovom problemu.

BP procjenjuje da su dosad potrošene 1,2 milijarde dolara na saniranje naftne mrlje, a taj će iznos vjerovatno znatno narasti zbog zahtjeva za odštetom.