Kanada
0

U Montrealu uhapšeno 300 demonstranata

FENA
Policija u Montrealu uhapsila je najmanje 300 ljudi, dok je 20 osoba, od kojih 11 policajaca, povrijeđeno kada su protesti protekle noći prerasli u nasilje.

Vlada kanadske provincije Kvebek usvojila je u petak zakon kojim se ograničavaju demonstracije.

Prema novom zakonu, policija mora da bude najmanje osam sati unaprijed obaviještena o održavanju protestnih skupova na kojima učestvuje najmanje 10 ljudi, kao i pravcu kretanja demonstranata.

Taj potez je, međutim, samo dodatno isprovocirao studentski pokret, koji je u nedjelju uvečer ponovo organizirao proteste, 27. uzastopnu noć, navele su agencije.

Sinoćnje demonstracije su proglašene nezakonitim ubrzo pošto su počele jer je na policiju bačeno nekoliko predmeta.

Poslije prvog talasa hapšenja, kada je privedeno 110 ljudi, demonstranti su nastavili da napadaju policajce i uništavaju vozila, što je rezultiralo okršajima i novim hapšenjima.

Za sutra su najavljeni masovni protesti kako bi se obilježilo 100 dana studentskih demonstracija, koje su počele u februaru zbog povećanja školarina, prenio je Tanjug.

Oko 155.000 studenata – više od trećine ukupnog broja studenata na fakultetima i koledžima u Kvebeku – oštro su se usprotivili planu za povećanje godišnje školarine za 80 posto.

Studentski pokret su podržale mnoge slavne ličnosti, među kojima grupa Arcade fire" i aktivist Michael Moor.

Ministrica obrazovanja Kvebeka Line Beauchamp podnijela je prošle sedmice ostavku pošto su pregovori zbog spora oko školarina dospjeli u ćorsokak.