Somalija
0

U Mogadišu u posljednje dvije sedmice ubijeno najmanje 60 ljudi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U sukobima islamista i provladinih snaga u somalijskoj prijestolnici Mogadiš u posljednje dvije nedjelje ubijeno je najmanje 60 ljudi, više od 50 je ranjeno a 14.300 raseljeno - upozorio je Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR), prenose agencije.
  • Prema informacijama s terena, 60 osoba je ubijeno, a više od 50 ranjeno u uličnim borbama. Više od 14.300 civila je pobjeglo u posljednje dvije nedjelje - kazao je portparol UNHCR-a Andrej Mahecic.

On je na konferenciji za novinare u Ženevi naveo da većina raseljenih, njih oko 9.300, nije napustila Mogadiš.

  • Veliki broj porodica je u bezizlaznoj situaciji, stisnute u opsjednutom gradu - upozorio je portparol UNHCR-a.

Prema njegovim riječima, somalijska prijestolnica je "pozornica" okrutnih sukoba između provladinih snaga koje podržava Mirovna misija Afričke unije (AMISOM) i islamskih pobunjenika iz pokreta Eš-Šabaab koji su prije šest dana započeli najjači udar iz pravca predsjedničke palače u Mogadišu.

Provladine snage imaju kontrolu nad samo malim dijelom Mogadiša, sa 6.000 ugandskih i burundskih vojnika iz misije AMISOM raspoređenih na strateškim gradskim zonama, dok većinu grada kontroliraju pobunjenici. Krhka prijelazna vlada somalijskog predsjednika šeiha Šarifa Ahmeda formirana je u januaru 2009. i podržava je međunarodna zajednica. Međutim, intenziviranje nasilja od početkom godine prinudilo je oko 200.000 Somalijaca da napuste svoje domove.

UNHCR je istaknuo da su suočeni s nepredvidljivim povećanjem bujice izbjeglica u regionu, mada je više od 580.000 osoba zatražilo sklonište u susjednim zemljama.

Od početka građanskog rata, koji u Somaliji, s prekidima, traje od 1977. godine, u toj afričkoj zemlji je zabilježeno oko 1,4 miliona raseljenih osoba.