Svijet
0

U Miamiju uhapšeni osumnjičenici za planiranje napada na Sears Tower u Chicagu

FENA
Najtiražniji dnevnik u Sjedinjenim Državama USA Today piše o sinoćnjoj policijskoj akciji u Miamiju, na jugu Floride, u kojoj je uhapšeno sedam osoba za koje se sumnja da su bile dio zavjere da se izvrši teroristički napad na neboder Sears Tower u Chicagu.

Riječ je o najvišoj zgradi u Sjedinjenim Državama, koja ima 110 katova.

Policija tvrdi da su osumnjičeni bili u ranoj fazi planiranja napada, ne samo na zgradu u Chicagu već i na neke druge objekte širom Amerike.

"Rano jutros (četvrtak) FBI je uz pomoć saveznih vlasti države Floride i lokalnih vlasti u sklopu planirane protuterorističke akcije uhapsio sedam osoba", stoji u saopćenju javnog tužitelja.

Prema informacijama američkih medija koji se pozivaju na izjave američkih dužnosnika, od sedam privedenih osoba pet je američkih državljana, a dvoje su stranci, među kojima jedan Haićanin. Uhapšeni su se okupljali radi vježbanja u jednom napuštenom skladištu.

Susjedi također tvrde da su neki od uhapšenih i spavali u skladištu, te da je objekt nalikovalo svojevrsnom vojnom kampu.

Dnevnik USA Today podsjeća da je nekoliko terorista koji su 11. septembra 2001. izveli napade na New York i Washington obitavalo u području južne Floride, odakle je i Jose Paddila – koji je osumnjičen da je u korist al-Qaide planirao napad takozvanom 'prljavom bombom'.

Mediji izvještavaju da kod optuženih nije pronađeno oružje niti eksploziv, no na temelju dobivenih informacija zaključeno je da su u vezi s Al-Qaidom. Isti izvori prenose kako su osumnjičeni pokušali kupiti oružje i druge stvari potrebne za napade. Mediji također pišu kako je vlada imala doušnika s kojim su osumnjičenici raspravljali o svojim planovima.