Bh. dijaspora u Australiji
0

U Melbourneu obilježen 25. novembar

Sarajevo-x.com
25. novembar, dan kada su udareni temelji državnosti modernoj Bosni i Hercegovini u subotu je proslavljen u Melbourneu, kao i prethodnih nekoliko godina, svečano i dostojanstveno. Iako desetak hiljada kilometara daleko od rodne grude, Bosanci i Hercegovci Australije svake godine obilježavaju ovaj najznačajniji datum u historiji Bosne i Hercegovine na jednom zaista zavidnom nivou.

U fenomenalnom ambijentu atrijuma prestižnog Flemington Racecourse centra skupilo se više od 400 gostiju iz cijele Australije. Specijalni gost večeri bio je bosanskohercegovački pisac koji živi na Novom Zelandu Arif Ključanin. Njegova zbirka pripovjetki 'Na jugu ljiljani' prošle sedmice je imala promociju u Melbourneu pod pokroviteljstvom Magazina Bosna. Simptomatično je da svake godine na ovu manifestaciju dolaze skoro isti gosti što bi organizatoru trebao biti dokaz da narod voli ovakva okupljanja i da s ovom finom tradicijom treba nastaviti.

Organizator je ponovo bilo Vijeće bosanskohercegovačkih organizacija Australije. Primjetan je bio i veliki broj mladih na čemu takođe treba čestitati Vijeću jer je rad s mladima i njihovo učestvovanje/prisustvo u zajednici dugoročna politika i fokus predsjednice Senade Softić-Telalović. Ona je to istakla i ovaj put u oficijelnom dijelu programa, a govorila je i općenito o značaju postojanja ove organizacije kao krovnog tijela svih grupa, klubova i organizacija u Australiji s bosanskohercegovačkim predznakom. Poslije toga su uručena priznanja pojedincima i organizacijama za doprinos razvoju bh. dijaspore u Australiji.

Konkursna komisija je imala nezahvalan i težak posao odabira najboljih među najboljima jer uvijek ima onih koji se ne slažu s izborom. Ipak cijeli posao je dobro priveden kraju, a sigurno je da niko nije doveo u pitanje izbor Građanina godine, priznanja koje je ove godine stiglo u ruke gospođe Zarife Klepo. Bura aplauza i dugi red onih koji su željeli čestitati nakon proglašenja, potvrda su dobrog izbora u glavnoj kategoriji. Zarifa je dugogodišnja aktivistkinja u bosanskohercegovačkoj zajednici koja nikada nije žalila vlastitog vremena, truda pa čak ni novca kada god je to trebalo. Nema ni jedne akcije u kojoj Zarifa nije aktivni učesnik ili sponzor dešavanja bilo kojeg kulturno-sportskog skupa ili okupljanja u Melbourne-u. U tome je nije nikada sprečavala ni prezauzetost na poslu pošto se radi o uspješnoj poslovnoj ženi. Zarifa je šef finansijske službe i zamjenik direktora u najvećoj “catering” firmi u Australiji, Peter Rowlands u Melbourne-u.

Priznanje Stariji građanin godine 2009. dobio je gospodin Asim Šedić iz Brisbanea, istaknuti član odbora Islamske zajednice u Brisbaneu, a za mladog građanina godine izabran je Elvis Mustafić iz Adelaidea.

U zabavnom dijelu programa, kao i uvijek, glavnu riječ su vodili Mrki, Mijat i Pašo iz grupe ‘Romantik’, a ovaj put im se pridružio i novi bend Bistra voda koji su zabavljali goste do kasno u noć. Ukratko, bilo je lijepo biti gost na 66. rođendanu Bosne i Hercegovine.