Svijet
0

U Meksiku ubijen gradonačelnik

FENA
Maskirani napadači ubili su iz automatskog oružja gradonačelnika popularnoga meksičkog odmarališta Istapan de la Sal Salvadora Vergara, dok je policija u Tihuani pronašla još 10 tijela poslije nedavne eskalacije nasilja među bandama.

Vergar je ubijen u subotu s najmanje 15 metaka, izvijestio je dnevnik "Universal", okrivivši za napad grupu "Seta", oružano krilo narkokartela koji djeluje na sjeveroistoku Meksika.

U Tihuani su u međuvremenu pronađena tijela još 10 žrtava, od kojih je dvjema odrubljena glava, prenijeli su svjetski mediji.

Tužilaštvo vjeruje da su ubistva počinili pripadnici jedne od sukobljenih strana u obračunu narkobandi. Proteklih dana više od 50 ljudi ubijeno je u Tihuani, ključnoj tranzitnoj tački za trgovinu drogom u SAD-u.

Mnogi od ubijenih su prethodno bili mučeni. U obračunima narkokartela u Meksiku ove godine je ubijeno više od 3.300 ljudi.

Predsjednik Meksika Felipe Calderon je prije dvije godine pokrenuo kampanju protiv trgovaca drogom na koju su bande uzvratile nezapamćenim nasiljem, uključujući otmice i ubistva.