Svijet
3

U Mariboru zapaljeno više radara za mjerenje brzine

FENA
Foto: JZZPR Maribor
Foto: JZZPR Maribor
Samo tokom jedne sedmice otkako u Mariboru djeluju posebni radari za "discipliniranje" prebrzih vozača, više ih je uništeno ili oštećeno u podmetnutim požarima, javljaju slovenski mediji.

Kako je u utorak objavio mariborski list "Večer", u noći s ponedjeljka na utorak zapaljena su dva od 19 sofisticiranih radara na mariborskim križanjima, a u jednom su slučaju vatrogasci požar uspjeli ugasiti.

Dva radara, postavljena uz semaforizirana križanja, uništena su podmetanjem požara još u noći sa subotu na nedjelju, a počinitelji nisu otkriveni.

Sistem za mjerenje brzine i naplatu kazni postavljen je u saradnji općine i privatnog koncesionara, a počeo je djelovati prošlog utorka. Podatak da je sistem samo u prvih 36 sati zabilježio 5000 slučajeva prekoračenja dopuštene brzine za koje bi prekršitelji trebali platiti od 40 do 1200 eura izazvao je nezadovoljstvo u gradu, ali i polemike je li naplaćivanje kazni za račun privatne tvrtke koja će obnoviti gradske semafore u skladu sa zakonom.

Gradonačelnik Franc Kangler zato je objavio da je prva sedmica uvođenja novog radarskog sistema bio eksperimentalan, pa će dosadašnji prekršitelji dobiti samo opomene.

No, on je kao "populizam" odbio zahtjev oporbe u gradskom vijeću da se od gradskog sistema kažnjavanja saobraćajnih prekršaja odustane sve dok se ne utvrdi je li pravno sporan ili ne.

Gradonačelnik Kangler odbija međutim kritike da je novi sistem namijenjen punjenju gradskog budžeta i da je ugovor sklopljen u korist privatnog koncesionara koji će modernizirati dotrajale semafore, ali i dobivati više od devet desetina novca od saobraćajnih prekršaja. Kangler tvrdi da je novi sistem discipliniranja prebrzih vozača prilog sigurnosti sudionika u prometu, te koristan za grad, prenose slovenski mediji.