Protest protiv mjera štednje
2

U Madridu sukobi demonstranata i policije, šestero povrijeđenih

FENA
Demonstracije na ulicama Madrida (Foto: AFP)
Demonstracije na ulicama Madrida (Foto: AFP)
Policija je u petak rano ujutro ispaljivala gumene metke kako bi rastjerala demonstrante u centru Madridu na kraju velikog protesta protiv mjera štednje poduzetih zbog ekonomske krize, tokom kojeg je sedam osoba uhapšeno, a šest povrijeđeno.

Demonstracije u Madridu, koje su trajale do rano ujutro, bile su jedan od više od 80 protestnih skupova koje su organizirali sindikati širom zemlje zbog smanjenja plata u državnoj administraciji i povećanja poreza. Na njima se okupilo na desetine hiljada ljudi, uključujući pripadnike policije i vatrogasce u šljemovima.

"Ruke gore, ovo je pljačka!", uzvikivali su demonstranti šetajući ulicama španske prijestolnice.

Na kraju do tada mirnog protesta nekoliko desetina demonstranata protestiralo je na velikom trgu Puerta del Sol u centru Madrida gdje je tokom noći situacija postala napeta, prenosi AFP.

Neki demonstranti su gađali policiju flašama i u sredini poprečnih ulica koje vode do trga postavili barikade od plastičnih konzervi i kartonskih kutija i zapalili ih, zbog čega se iznad tog mjesta uzdizao gusti dim.

Policija je zatim krenula na neke demonstrante, napadajući ih palicama kada su pokušali da se probiju do dobro čuvane zgrade parlamenta.

Kada se policija približila, demonstranti su počeli da bježe ulicama glavnog grada dok su turisti koji su sjedili u baštama kafea posmatrali.

Jedan policijski zvaničnik saopćio je da je sedam osoba uhapšeno, a šest povrijeđeno.