Pred samit G-20
0

U Londonu kao pod opsadom

FENA
Uoči samita Grupe 20 koji počinje u četvrtak London je pod svojevrsnom opsadom, javio je BBC.

Naime, u glavnom gradu Velike Britanije, pored najmoćnijih ljudi na planeti, okupit će se i njihovi protivnici – pripadnici antiratnih, antikapitalističkih, anarhističkih, ekoloških i drugih manje ili više radikalnih grupa koji namjeravaju izraziti nezadovoljstvo postojećim stanjem stvari u svijetu.

Snage reda su u punoj pripravnosti – otkazana su sva odsustva u policiji, a izlozi mnogih banaka, prodavnica i hotela u centru grada već u utorak su zabarikadirani.

Bankarima i brokerima preporučeno je da u četvrtak prepoznatljiva odijela zamijene "ležernijom odjećom" i da se drže svojih ureda.

Premijer Gordon Brown ponovno je upozorio da će snage reda "odlučno odgovoriti" na eventualno nasilje, ali veću brigu zadaju mu nagovještaji da je mogućnost dogovora učesnika samita sve manja.

Brojne su tačke neslaganja, a na jednu koja se tiče zahtjeva da se postojeći sistem suštinski reformira britanski premijer je odgovorio porukom da novi finansijski sistem "treba biti zasnovan na vrijednostima koje su bliske svakoj normalnoj porodici".

"Kapitalizam s ljudskim likom", dakle – ali kako do njega stići? Najprije, i tu se svi slažu, treba rešiti postojeću krizu – a odmah tu nastaju neslaganja.

Dok takozvani anglosaksonski lobi – SAD i Britanija – zagovara novi stimulativni paket, odnosno ubacivanje još novca u privredu, Francuska i Njemačka za to neće ni da čuju. Najprije, kažu, treba srediti finansijske institucije.

Njemački ministar finansija Peer Steinbrueck o tome kaže: "Uvjereni smo da nema smisla upumpavati sve više novca u privredu a da prethodno nismo obnovili povjerenje u finansijska tržišta. Po mome mišljenju, obnavljanje tog povjerenja je preduvjet za uspješno pokretanje stimulativnih mjera."

Obnavljanje povjerenja u finansijska tržišta, poručuje francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, nije moguće bez uspostavljanja novoga, globalnog regulatornog tijela.

"Skup G-20 u Londonu ipak ima vrlo veliki simbolički značaj, i zato bi bilo vrlo važno da lideri postignu bilo kakav, ma koliko mali dogovor. Bio bi to važan signal za svjetsku privredu i za finansijska tržišta", kazao je.

Ništa manje ne očekuju ni stanovnici Londona, kojima pored ekonomske krize ovih dana velike muke zadaju sigurnosne mjere bez presedana u gradu.

Nadaju se da će se političari pozabaviti svjetskom recesijom i ekonomskom krizom, koja posebno teško pogađa Britaniju. Kažu da bi lideri trebalo da nađu rješenja koja će provesti u djelo, a ne samo da pričaju.

"Pitate me koliko mi je teško? Toliko mi je teško da bih, da imam oružje, pobila sve političare!" – rekla je za BBC jedna ljutita stanovnica Londona.