The Guardian
0

U Kopenhagenu vrijeme brzo ističe

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Konferencija o klimatskim promjenama u Kopenhagenu i u ponedjeljak je u centru pažnje svih londonskih listova, koji pišu o novim sukobima između policije i demonstranata kao i preprekama što i dalje stoje na putu postizanja sveobuhvatnog dogovora.

Dopisnik The Guardiana iz Kopenhagena izvještava da u glavni grad Danske masovno stižu ministri, tajkuni i zvijezde, dok vrijeme za postizanje kompromisnog rješenja i usklađivanje stavova između bogatih i siromašnih vrlo brzo ističe, naglašava novinar lista.

Nakon velikih neslaganja tokom prve sedmice konferencije i optužbi zemalja u razvoju na račun bogatih država da nisu spremne same dovoljno smanjiti emisiju štetnih plinova te da siromašnima nisu ponudile adekvatnu finansijsku i tehnološku pomoć u borbi protiv posljedica klimatskih promjena, pojavilo se novo sporno pitanje.

Šefovi država ili vlada krajem sedmice stižu u Kopenhagen u pokušaju sa osiguraju sporazum – zemlje u razvoju, međutim, žele da tekst sporazuma bude dogovoren prije toga.

Izvjestan broj afričkih zemalja je nagovijestio da će njihovi lideri odbiti sudjelovati na završnom samitu ako se u naredna tri dana ne postigne značajan napredak.

Guardian podsjeća da pregovarači do sada nisu uspjeli uskladiti stavove oko nekoliko ključnih pitanja – kvota za smanjenje emisije ugljičnog dioksida, dugoročnog finansiranja i roka u kojem bi siromašne zemlje trebalo da počnu smanjivati količine štetnih plinova koje ispuštaju u atmosferu.