Zagađenje tokom samita
0

U Kopenhagen sa 1.400 limuzina i 140 privatnih aviona

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Iako je samit u Kopenhagenu posvećen klimatskim promjenama, i na prvom mjestu smanjenju emisije štetnih gasova, njegovi učesnici izgleda da ne brinu o tome kakve će efekte izazvati svojim prisustvom na ovom skupu. Naime, britanski Daily Mail piše da će količina zagađenja tokom samita biti jednaka onoj koju proizvodi britanski Middlesbrough.

Naime, gosti će tokom samita u Kopenhagenu koristiti 1.200 limuzina za prevoz a u danski grad doletjeli su sa 140 privatnih aviona. Kako su pojasnili lokalni iznajmljivači automobila, od ukupne brojke limuzina koje će se koristiti svega njih pet su hibridna ili na električni pogon.

Šta više, u samoj zemlji domaćinu Danskoj ne postoje auta na alternativni pogon jer su porezi na njih ogromni.

Organizatori samita su izračunali da će se za 11 dana konferencije proizvesti 41.000 tona ekvivalenta karbon dioksidu, koja je jednaka proizvodnji zagađivača tokom istog vremenskog perioda u gradu veličine britanskog grada Middlesborugha.

To zagađenje doći će od 15.000 delegata i zvaničnika, 5.000 novinara te 98 svjetskih lidera.

Jedina svjetla tačka u cijeloj priči oko samita i klimatski odgovornog ponašanja njegovih učesnika jeste sam grad domaćin - Kopenhagen. To je grad u potpunosti ispunjen biciklima, retro zgradama koje su energetski održive i koji inače njeguje civilizacijske užitke nisko-karbonskog življenja bez ikakvog puritanizma.