Izgrađen i za 40 godina napušten
74

U Kolmanskopu su tragali za dijamantima, danas pijesak prekriva Grad duhova

Klix.ba
Početkom 1900., kada je u pustinji Namib u jugozapadnoj Africi pronađen dijamant, mnogi njemački rudari pohrlili su u taj dio i sagradili grad Kolmanskop. Za veoma kratko vrijeme izgrađena je bolnica, škola, sportska i plesna dvorana, kockarnica, proradio je čak i prvi tramvaj u Africi. Samo 40 godina kasnije grad je napušten i stoga danas nosi naziv Grad duhova.

Radnik Zacharias Lewala je 1908., radeći na izgradnji pruge kroz pustinju, pronašao dijamant. Utvrđeno je da se u tom dijelu pustinje nalaze velike količine dragocjenog kamenja, pa su hiljade njemačkih rudara pohrlile u to područje. Tragajući za dijamantima, Nijemci su gradili Kolmanskop i do 1920. godine tu je živjelo 300 muškaraca i žena te 40 djece.

Nakon Prvog svjetskog rata zalihe dijamanata su gotovo potrošene, a grad je konačno napušten 1954. godine. Ostale su ogromne građevine, koje i danas prkose vjetrovima i pustinjskom pijesku.

Kolmanskop je grad duhova, u koji danas dolaze turisti kako bi fotografisali napuštene i sablasne zgrade. Također, tu se danas snimaju brojne serije i filmovi.

Pogledajte fotografije iz Grada duhova.