Svijet
0

U Kirgistanu ubijen ugledni Uzbekistanski novinar

FENA
Ugledni novinar i urednik novina na uzbekistanskom jeziku ubijen je u kirgistanskom gradu Oshu blizu granice s Uzbekistanom.

Policija je potvrdila da je 26-godišnji Ališer Saipov ubijen u napadu iz vatrenog oružja, javio je BBC.

Policija je saopćila da ispituje svjedoke i da za sada nema nikakvih drugih detalja.

Saipov je uređivao jedine novine na uzbekistanskom jeziku u toj regiji, koje su kritizirale vladu, i izvještavao je za Glas Amerike.

On je ubijen dok je izlazio iz svog ureda u centru Osha, oko 19 sati navečer u srijedu kada su nepoznati napadači otvorili vatru iz automobila i ubili ga s tri metka.

Saipov je bio jedan od najuglednijih novinara u centralnoj Aziji. Njegovi izvještaji za Glas Amerike i razne web stranice uvijek su imali u središtu pažnje Uzbekistan. Bio je vrlo kritičan u svojim izvještajima o jednoj od najrepresivnijih država na svijetu.

Opširno je pisao o mujčenjima u zatvorima uzbekistanskog predsjednika Islama Karimova, o slamanju disidenata i o teškom životu uzbekistanskih izbjeglica koje žive u Kirgistanu.

On je također bio kritičan prema kirgistanskim vlastima, za koje je tvrdio kako su omogućile da se uticaj predsjednika Karimova proširi izvan granica Uzbekistana.