Svijet
0

U Kirgistanu birači podržali novi ustav

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Nakon prebrojavanja velike većine glasova sa nedjeljnog referendumu u Kirgistanu, Središnje izborno povjerenstvo je saopćilo da su birači uvjerljivom većinom odobrili novi ustav.

Ranije je predsjednica prijelazne vlade Kirgistana Roza Otunbajeva rekla da je zemlja krenula putem istinske demokracije. Predloženim ustavom parlamentu će biti data veća ovlaštenja i pripremljeni uvjeti za održavanje općih izbora u septembru.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, govoreći na samitu G-20 u Kanadi, upozorio je da bi prenošenje većih ovlasti na parlament, kako se izrazio, moglo pomoći ekstremistima da se dočepaju vlasti, prenio je BBC.

Referendum je održan u atmosferi straha, nakon žestokih međunacionalnih sukoba na jugu zemlje, početkom juna i opozicijske stranke su odabir datuma za održavanje referenduma nazvale neprimjerenim.

Nekoliko stotina ljudi poginulo je u sukobima između Kirgiza i manjinskih Uzbeka; 400 tisuća Uzbeka bilo je primorano napustiti svoje domove.

Kirgistan ima stratešku važnost za Rusiju, Kinu i Sjedinjene Države, a Moskva i Washington u ovoj zemlji imaju i svoje zrakoplovne baze.

Prijelazna vlada na čelu s predsjednicom Rozom Otunbajevom, koja je došla na vlast nakon smjene predsjednika Kurmanbeka Bakijeva u aprilu, raspisala je ovaj referendum o novom ustavu kako bi svojoj vladi dala veći legitimitet.

Oko dva i po miliona birača imalo je pravo izjasniti se o novom ustavu, čiji glavni amandman znatno smanjuje ovlasti predsjednika u korist parlamenta, kako bi se izbjegla mogućnost koncentracije vlasti u rukama jedne osobe.

Referendum, koji su podržali Ujedinjeni narodi, SAD i Rusija, smatra se važnim korakom na demokratskom putu prijelazne vlade. S promjenom ustava Kirgistan će postati parlamentarna republika u kojoj će premijer imati veće ovlasti.

Roza Otunbajeva će ostati predsjednica prijelazne vlade do kraja 2011., nakon čega će se povući.