Svijet
1

U Kini uhapšeno skoro 1.000 članova kulta "sudnjeg dana"

FENA
Kineske vlasti su uhapsile skoro 1.000 osoba u akciji protiv članova hrišćanske sekte koja širi glasine o smaku svijeta i poziva na obaranje komunističkih vlasti, javili su u četvrtak državni mediji uoči navodne apokalipse po drevnom kalendaru Maja.

Grupa "Svemogućeg Boga" - kako sebe naziva taj "kult sudnjeg dana" - optužena je za širenje glasina o sudnjem danu 21. decembra i zbog pozivanja sljedbenika da uklone "velikog crvenog zmaja", kako nazivaju vladajuću Komunističku partiju, naveli su u četvrtak državni mediji.

Skoro 1.000 članova sekte, koju vlasti nazivaju "kultom zla", isto kako su nazivali 1999. zabranjenu grupu Falun Gong, uhapšeno je u akcijama širom zemlje koje su počele prošle nedjelje, javila je Centralna kineska televizija (CHTV).

Apokaliptična predviđanja su izazvala veliku pažnju u Kini, zahvaljujući internetu i holivudskom filmu "2012", koji je djelimično inspirisan navodnim proročanstvom Maja.

List Global Times je prenio deo teksta poruke članova kulta "Svemogućeg Boga" da je "veliko oko otkriveno na suncu 9. decembra u Pekingu i oglasio se ženski Isus pod svojim imenom": "Veliki cunamiji i zemljotresi samo što se nisu desili širom svijeta."

Kineski državni mediji osudili su grupu i zbog skaradnog ponašanja, pa je list Dnevnik kineske omladine objavio da su pripadnici kulta "čak koristili i 'seksualno komuniciranja', pozivajući članice grupe da koriste svoj seksepil kako bi zaveli usamljene muškarce".

Ta sekta je nastala početkom 1990-tih ali je bila u strogoj u tajnosti zbog vladine netolerantnosti prema vjerskim grupama koje nisu zvanično priznate.

Kineske vlasti su posebno rješene da spriječe narastanje kulta koji se posljednjih godina proširio na nekoliko provincija u zemlji. Protesti članova su silom spriječene a neke vođe grupe su osuđene na smrtne kazne, prenose mediji.

Vlasti u Pekingu su 1999. preduzele sličnu akciju protiv vjerske grupe Falun Gong, koja je zabranjena kao "kult zla", nakon što je hiljade njenih članova izvelo iznenadnu ali mirnu „sjedeću akciju“ ispred vladinih zgrada u Pekingu, tražeći zvanično priznanje njihovog pokreta.