Svijet
0

U Kini od patogenog virusa umrlo 20 djece

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Lokalne vlasti jednog grada na istoku Kine željele su zataškati informacije o epidemiji patogenog virusa koji je ubio 20-ero djece a zarazio više od 1.500, objavio je u utorak List kineske omladine.

List komunističke Omladinske lige, poznat po svojim istragama o socijalnim predmetima, povlači čak paralelu s krizom atipične upale pluća iz 2003.

"Sars nam je dao lekciju o činjenici da su kažnjeni lokalni dužnosnici koji zanemaruju svoje obaveze i daju lažne informacije, posebno o pomacima u domenu prevencije", smatra list.

Međunarodna zajednica oštro je kritikovala vođenje epidemije sarsa od kineske vlade, jer je ona tokom šest mjeseci gušila svaku informaciju, što je dovelo do širenja epidemije i psihoze unutar stanovništva.

U najnovijoj aferi, epidemija enterovirusa (EV71) ubila je 20-ero djece a zarazila 1.520 u gradu Fuyangu u Ahuiu, na istoku zemlje, objavili su kineski mediji.

Međutim, gradske bolnice su još u martu počele primati djecu sa simptomima ove bolesti, praćenim groznicom i plikovima u unutrašnjost ustiju ili na dlanovima ruku i prstima, naglašava zvanična agencija Nova KIna.

Prema Listu kineske omladine, ono što je zabrinjavajuće jeste to što su vlasti grada u početku negirale epidemiju.