Svijet
0

U kineskom gradu Baoshan zbog sprečavanja bjesnila ubijeno 4.900 pasa

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Općinske vlasti u kineskom gradu Baoshan, u jugozapadnoj pokrajini Yunnan, naredile su ubistvo 4.900 i vakcinaciju 100.000 pasa u kampanji koja se vodi u svrhu suzbijanja bjesnila, javila je kineska službena novinska agencija Xinhua.

U izvještaju se navodi da je zbog psećeg ugriza u augustu umrlo četvero ljudi, dok je u julu podlegla jedna osoba. Epidemija bjesnila bila je relativno rijetka pojava u posljednjih pet godina, navodi Xinhua.

U 2006. godini, najmanje 16 ljudi umrlo je od te bolesti u istočnoj pokrajini Shandong. Kina često naređuje ubijanje pasa lutalica kako bi se spriječilo izbijanje bjesnila, ali pošto su u bogatijim područjima psi sve popularniji, životnjski aktivisti osuđuju tu praksu, pozivajući da se psi vakcinišu ili sterilišu.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), bjesnilo je virus koji se širi na čovjeka bliskim kontaktom sa životinjama, obično dubokim ugrizom ili ogrebotinom.

Bjesnilo se širi preko centralnog nervnog sistema, što dovodi do fatalne upale mozga i leđne moždine. Učinkovit tretman vakcinom može spriječiti pojavu simptoma i smrti.