Svijet
0

U Keniji predsjednički izbori 27. decembra

FENA
U Keniji će 27. decembra biti održani predsjednički izbori, a pobjednika je zasad nemoguće predvidjeti pošto dva glavna kandidata imaju približno jednake šanse.

Predsjednik Kenije Mwai Kibaki kandidirat će se za drugi petogodišnji mandat, ali rezultati anketa provedenih posljednjih sedmica pokazuju da je, po popularnosti, prvi put iza svog glavnog protukandidata, bivšeg saveznika i lidera opozicije Raile Odinga, prenio je Reuters.

Kibakiju (75), koji je 2002. godine pobijedio na izborima, tokom predsjedničkog mandata porasla je popularnost zahvaljujući uvođenju mjera poput besplatnog osnovnog obrazovanja, jačanja demokratije i oživljavanja posrnule ekonomije.

Odinga, lider opozicionog Narandžastog demokratskog pokreta, kritikuje, međutim, Kibakija zbog toga što nije uspio iskorijeniti sistem plemenske organizacije, korupciju i visok nivo kriminaliteta, kao ni da riješi problem loših puteva.

Prema danas objavljenim rezultatima ankete, Odingu trenutno podržava 50 posto ispitanika, u poređenju s Kibakijem, kojeg je podržalo 39 posto anketiranih.

Razlika između dvojice ljudi ipak je smanjena u odnosu na onu od prije dvije sedmice, kada je Odinga dobio 53 posto, a Kibaki 37 posto glasova ispitanika.

Tom Wulf, politički analitičar agencije "Stedman", koja je provela ankete, ocijenio je da će predsjednička utrka biti krajnje neizvjesna. "Teško je reći ko će pobijediti", rekao je Wulf. "Odlučujuću ulogu odigrat će izlaznost birača na izbore."