Svijet
17

U kavezu do smrti: Bodljikava žica i ljudske kosti svjedoci užasa kroz koji su prošli imigranti

Klix.ba
(Foto: EPA)
Malezijski istražitelji ekshumirali su ljudsko tijelo, jedno od 139 iskopanih grobnica koje su otkrivene u kampu u džungli, a koji su koristili krijumčari ljudi. Policija pretpostavlja da se u ovoj nepreglednoj grobnici krije na stotine tijela.

Krijumčari ljudi koristili su ove kampove kako bi u njih "smjestili" imigrante, odnosno, zaključavali su ih u drvene kaveze i mučili kako bi od njih dobili još novca za prevoz u druge zemlje koji se nikada nije dogodio. Većina žrtava su Rohingya muslimani, koji su bježali od progona u Mijanmaru, gdje nisu imali građanska prava. Sa njima su bili i migranti iz Bangladeša.

Grobnice se nalaze na sjeveru, gdje Malezija granični s Tajlandom.

"Forenzički timovi su pronašli jedno kompletno tijelo do sada. Grobnice se nalaze na cijelom području. Pretpostavljamo da su ih stavljali u drvene kaveze, a vjerujemo da je u ovom kampu bilo 300 ljudi", rekao je Mohammad Bahar Alias, viši policijski službenik Perlis države.

Ruke svih imigranata su bile svezane bodljikavom žicom i nisu imali nikakvu šansu da prežive. Tukli su ih lancima koji su pronađeni uz kaveze, a tragovi su ostali i na kostima.

Tražeći bolji život, većina ih je ubijena ili su postali robovi na ribarskim brodovima krijumčara.

U posljednje dvije sedmice više od 3.600 ljudi, od kojih su polovina Rohingya muslimani i imigranti iz Bangladeša, stigli su na obale Indonezije, Malezije i Tajlanda. Vjeruje se da ih je još hiljade zarobljeno u napuštenim brodovima koji plove bez posade.