Svijet
7

U Kalkuti zabranili vožnju biciklom po gradu

Klix.ba
Čak i oni koji malo bolje zarađuju i žive u Kalkuti, često sebi ne mogu priuštiti automobil. Zbog toga se veliki broj građana prevozio biciklom do posla i nazad, a koristili su dvotočkaša i za obavljanje brojnih drugih stvari. No, to će se sada promijeniti.

Tamošnje vlasti su, na iznenađenje mnogih, povukle čudan potez, a to je zabrana saobraćanja biciklima i drugim nemotornim vozilima na 174 glavne saobraćajnice u gradu tokom dana.

Ima onih koji još uvijek krišom idu na posao biciklom, ali su u strahu da će biti kažnjeni.

"Ovakva odluka moj život čini veoma teškim. Svaki put se bojim da ću biti kažnjen i pitam se da li koristim neku od zabranjenih ulica da bih došao na posao biciklom", kaže Raju Sapui, stanovnik ovog istočnoindijskog grada.

On nije jedini. Ovakva odluka vlasti predstavlja problem mnogima.

U Kalkuti je do sada više od 2,5 miliona ljudi putovalo na biciklima svaki dan. To znači da je broj onih koji se voze biciklom veći od broja onih koji putuju automobilom.

Dok većina gradova u svijetu ohrabruje svoje građane da koriste bicikle, vlasti u Kalkuti su odlučile suprotno. Prema onome što kaže tamošnja policija, razlog za zabranu vožnje biciklima je povećan broj učesnika u saobraćaju.

Kalkuta može imati manje automobila nego gradovi kao što su Mumbai i Delhi, ali njene uske ulice se ne mogu nositi sa različitim vrstama saobraćaja.

"Bicikli usporavaju saobraćaj i njihovim uklanjanjem stvari će se sigurno popraviti", navode u gradskoj policiji, prenosi BBC.