Svijet
0

U Kaliforniji pritvoreno 1.300 ilegalnih imigranata

FENA
Kalifornijske vlasti su u protekle dvije sedmice uhapsile više od 1.300 kriminalaca iz inostranstva, kao i imigrante koji su ignorirali zahtjev da napuste SAD u do sada najvećoj akciji protiv ilegalnih imigranta, saopćila je zvaničnica SAD-a.

Zaposleni u američkoj službi za imigraciju i carinu uhapsili su više od 530 ljudi koji su prekršili zakone o imigraciji i u poseban pritvor stavili skoro 800 stranaca koji su već u zatvoru.

Među 1.300 osoba koje je pritvorio ICE u prošle dvije sedmice nalaze se članovi uličnih bandi, kao i stranci osuđeni za seksualne prekršaje, napade i otmice, rekla je na konferenciji za novinare pomoćnica sekretara u američkoj službi za imigraciju i carinu Julie Mayers. Ona je ocijenila da je time povećana sigurnost, ali i zaštićen integritet američkog imigrantskog sistema. Među privedenima ima državljana 30 različitih država, premda većinu čine Meksikanci.

Američke vlasti su ove godine pokrenule akciju protiv, kako se procjenjuje, 12 miliona ilegalnih imigranta, dok je reforma imigracionih zakona zaustavljena u Kongresu SAD-a uslijed neslaganja administracije i opozicionih demokrata koje imaju većinu, podsjeća Glas Amerike.

Poslodavci koji zapošljavaju radnike nacrno kažnjavaju se, a po fabrikama i domaćinstvima se provode racije, što je izazvalo kontroverze, ali i sudske tužbe koje su podnijele grupe za zaštitu ljudskih prava i sindikati.