Svijet
0

U Južnoj Koreji nema američkoga nuklearnog oružja

FENA
Južnokorejski predsjednik Roh Moo-hyun opovrgnuo je u petak ponovne sjevernokorejske tvrdnje da su Sjedinjene Države razmjestile nuklearno oružje u njegovoj zemlji.

"Nema nuklearnog oružja u Južnoj Koreji", rekao je Roh na konferenciji za štampu u Wellingtonu gdje se nalazi u zvaničnoj posjeti.

On je rekao kako je "dobro poznato da američki nukelarni kišobran nema nikakve veze s razmještanjem nuklearnog oružja na Korejskom poluotoku", prenjela je DPA.

Roh Moo-hyun je time odgovorio na izvještaj ruske agencije Itar-Tass koja je citirala neimenovanog sjevernokorejskog diplomata da Pjongjang vjeruje kako je SAD rasporedio atomsko oružje u Južnoj Koreji i drugim zemljama regiona i da neće obustaviti provođenje svoga nuklearnog programa sve dok ta prijetnja postoji.

Američki State Department je također glatko negirao takve tvrdnje.

Sjeverna Koreja je i pored upozorenja međunarodne zajednice izvršila nuklearnu probu 9. oktobra, nakon čega joj je Vijeće sigurnosti UN-a uvelo sankcije.

Krajem oktobra Pjongjang je pristao vratiti se pregovorima šest država o odustajanju od nukelarnog naoružanja, koje je bojkotirao godinu dana zbog američkih finansijskih sankcija.