Svijet
0

U junu u Darfuru poginula 221 osoba

FENA
Foto: AFP/AMIS/File
Foto: AFP/AMIS/File
Ukupno 221 osoba poginula je u junu u sukobima u Darfuru, na zapadu Sudana, saopćili su pripadnici misije Ujedinjenih nacija i Afričke unije u ovom regionu (UNAMID).

"Nakon analize sigurnosnih izvještaja za protekli mjesec, UNAMID je procijenio da je broj žrtava oružanih sukoba i kriminala u junu bio 221", navodi se u saopćenju, javljaju agencije.

Intenzitet nasilja se pojačao otkako je pobunjenički Pokret za pravdu i jednakost (JEM) prekinuo učešće u pregovorima početkom maja.

Glavne pobunjeničke grupe odbijaju i dalje da se vrate mirovnim pregovorima. Sukobi, koji su eskalirali 2003. godine kada su većinski nearapski pobunjenici koji traže veću autonomiju započeli oružanu borbu, nastavljaju se uprkos diplomatskom pritisku Vašingtona i drugih zemalja i nizu pokušaja da se postigne prekid vatre.

UNAMID je saopćio da je najkrvaviji mjesec za više od dvije godine bio maj, kada je poginulo 600 ljudi u pobunjeničkim i plemenskim sukobima.

UN procenjuju da je u Darfuru ubijeno 300.000, dok sudanska vlada navodi da je poginulo 10.000 ljudi.

Međunarodni krivični sud u Hagu izdao je nalog za hapšenje sudanskog predsjednika Omara Hasana al-Bašira, koji je optužen da je organizirao kampanju nasilja u regionu.