Svijet
2

U julskom napadu u Bagdadu ubijene 323 osobe, za 208 žrtava treba DNK analiza

FENA
Foto: EPA/Ilustracija
Foto: EPA/Ilustracija
U jednom od najsmrtonosnijih napada u Iraku ubijene su 323 osobe, od kojih je za dvije trećine potrebno DNK testiranje kako bi se identificirale, saopćila je u ministrica zdravstva, povećavajući raniji bilans žrtava u prošlomjesečnom napadu.

Bombaš samoubica detonirao je svoj eksplozivom nakrcani minibus u prepunom trgovačkom kvartu Karrada u Bagdadu 3. jula, izazivajući požar u susjednim zgradama u kome su brojne žrtve žive izgorjele.

"Stotinu i petnaest mučenika identificirano je direktno od svojih porodica i odmah nakon napada", izjavila je ministrica Adila Hamoud na televizijskoj konferenciji za novinare.

Identitet još 208 osoba ubijenih u eksploziji, od kojih su brojni sprženi do neprepoznatljivosti, nije se mogao utvrditi, i oni su poslani na DNK testove, saopćila je Hamoud.

Ona je ranije izjavila da su u napadu, za koji je odgovornost preuzela džihadistička grupa Islamska država, poginule 292 osobe, od kojih 177 nije identificirano.

Građani su s bijesom reagirali na odgode u utvrđivanju sudbine njihovih najbližih i žestoko su kritizirali iračku vladu što nije uspjela da ih zaštiti.

Islamska država osvojila je veliko područje sjeverno i zapadno od Bagdada u 2014., ali su iračke snage otada preotele značajne teritorije od džihadista.

Ekstremisti su odgovorili na poraze na bojnom polju napadajući civile, a eksperti upozoravaju da bi moglo biti još bombaških napada dok ekstremisti gube teritorije, prenosi AFP.